Bugün metrobüs hatlarında yeni başlayan uygulamayı Bisikletli Ulaşım Platformu olarak test ettik.
Bildiğiniz gibi daha önce sadece gece 00:00-05:00 arasında bisikletler metrobüse kabul ediliyordu. Artık gündüz yoğun saatler dışında (yani 06:00-10:00 ve 16:00-22:00 arası dışında) metrobüste bisiklete izin veriliyor. (Not: Yoğun saatler raylı sistem için 07:30-09:30 ve 16:00-20:30 arasıdır)
Bir başka deyişle gündüz 10:00-16:00 arasındaki 6 saatlik dilimde ve gece 22:00-06:00 arasındaki 8 saatlik dilimde metrobüse “lastikleri sökmeden” bisikletle binebileceğiz. Ancak vapur hariç hemen hemen tüm toplu taşıma sistemlerinde olduğu gibi metrobüste de bisiklet için maalesef ek bilet basmak zorundayız. Bisiklet için ek ücret alınmaması konusunda da yakında eylemlerimiz olacak.
Metrobüsteki bu yeni uygulamayla ilgili ilk izlenimlerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz:
1. Yeni uygulamanın detaylarını açıklayan A4 kağıtları tüm metrobüs duraklarındaki bilgilendirme panolarında ve/veya görünen diğer bölümlerde yer alıyor.
2. Söğütlüçeşme, Zincirlikuyu gibi ana duraklardaki yetkililer bu yeni uygulamadan haberdar ve size yardımcı oluyorlar.
3. Ara duraklardaki bazı güvenlik görevlilerin durumdan haberi yok. Amirini aratmak veya bilgilendirme panosuna asılan kağıdı göstermek gerekebiliyor. Ancak bu geçici bir durum, uygulama çok yeni olduğu için bazı görevlilerin durumdan geç haberdar olması olasıdır.
4. Hatların ilk durakları olan Söğütlüçeşme, Zincirlikuyu, Avcılar, Tüyap ve (34A+34C için) Cevizlibağ’da bisikletle metrobüse binmek ve inmek hiç bir sorun teşkil etmiyor.
5. Tavsiyemiz direk 2.kapıdan giriş yapmanız zira 2.kapıdaki boşluk 3.kapıya göre çok daha geniş.
6. Ancak yukarıdaki ana duraklar dışında kalan ara duraklarda bisikletle inip-binmek sıkıntı teşkil edebiliyor.
7. Ara duraklardan binmek için 2.kapının nispeten daha az kalabalık olduğu metrobüse denk gelmek için bir kaç metrobüs beklemek gerekebilir. Eğer yukarıdaki 5 ana duraktan birisine (veya ana duraklardan hemen sonraki ilk durağa) yakınsanız önce o durağa gitmenizi şiddetle tavsiye ederiz.
8. Ara duraklarda inmek için bir önceki duraktan itibaren kapı önündeki herkesten izin istemeniz ve ineceğiniz durağa gelinceye kadar bisikletinizi uygun pozisyona getirmeniz gerekiyor. Bunu yapmak için geç kalırsanız durakta inememe ihtimaliniz yüksek. Bildiğiniz gibi genelde insanlar körük bölümü veya ara bölümler boş olduğu halde kapı önlerinde beklemeyi tercih ediyor. Eğer böyle bir durum varsa kendinize ve bisikletinize yer açmak için insanlardan boşluklara ilerlemelerini rica etmekten çekinmeyin.
9. Metrobüs içinde gündüz vakti bisiklet gören insanlar ilk başta şaşırıyor ancak hiç bir olumsuz tepki göstermiyorlar. Hatta 2.kapı bölümündeki cam kenarına iyi yerleşemediyseniz size yardımcı da oluyorlar. En azından bize bugün anlayışlı insanlar denk geldi. Ancak metrobüse binerken üzerinizde reflektörlü bir yelek olmasını tavsiye ederiz, zira metrobüste sohbet ettiğim birisi beni ilk gördüğü anda görevli olduğumu düşündüğünü söyledi. Belki bu sayede metrobüs içinde size yer açılmasını daha kolaylaştırabilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT: Eğer katlanır bisikletiniz varsa metrobüs dahil tüm toplu taşıma araçlarına saat sınırı olmaksızın ek ücret ödemeden her zaman binebilirsiniz. Katlanmış olan bisiklet “bavul” muamelesi gördüğü için ek ücret ödemenize gerek yok.