Büyükşehirlerden, ilçelere son iki yıl içinde Türkiye’deki tüm belediyeler bisiklet yolu planlamaya ve uygulamaya başladı. Bu bisiklet yollarının bir kısmı gezi, bir kısmı ulaşım amaçlı, bir kısmıysa “yaptık” demek amaçlı. Bisiklet yolu yapımının hız kazanmasının en önemli sebebi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı kampanyalarla desteklenen bir kamu politikasının varlığı elbette. Ancak amacına uygun olup olmadığı denetlenmediği gibi pek çoğu maalesef yapıldıktan sonra kaderine bırakılıyor. Kötü hava şartlarından etkilenerek renk ve işaretlemeleri kısa zamanda silinerek belirsizleşiyor. Araçlar tarafından işgal edilerek otopark olarak kullanılıyor. Ulaşım ağı olarak bisiklet kullanımına uygun planlanmadığı, ters trafikte ve tehlikeli kavşaklarda aniden sona erdikleri için işlevleri tartışmaya açık.
Bisikletliler için artık bildik bir hikayeye dönüşen bisiklet yollarının kaderini değiştirenler de var. Bazı belediyeler, bisikleti bir ulaşım aracı olarak görüyor, bisiklet yollarının kent içi ulaşımın bir parçası olduğunun farkında ve önce kendi çalışanlarını işe gidip gelirken bisiklet kullanmaya teşvik ediyor. Bu teşvikleri büyük oranda yaptıkları her bir metre bisiklet yolu için Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bisikletlerle sağlıyorlar. Biz bugün bisikleti yaygınlaştırma sürecinde aktif bisikletli STK’lardan da destek ve görüş alan o belediyelerden bahsedeceğiz.
1. Mezitli Belediyesi – Mersin
Mezitli Belediyesi, öncelikle çalışanların kurumlar arası evrak alışverişinde motorlu araçlar yerine kullanmaları amacıyla ve zaman kaybını önleyip tasarrufu hedefleyerek on bisiklet tahsis etti. Bisikletlerin aktif kullanılması üzerine her kademeden tüm belediye çalışanlarının işe gidip gelirken de kullanabilmeleri için bisiklet sayısını artırmaya devam ediyor. Mezitli’de şu an Belediye Meclis üyeleri ve muhtarlarla birlikte belediye çalışanları da bisiklet sahibi olmaya başladı.
2. Muratpaşa Belediyesi – Antalya
Muratpaşa Belediyesi, Atatürk’ün Antalya’ya gelişinin 87. yıldönümü olan 6 Mart’ı Antalya Bisiklet Günü ilan ederek 6 Mart 2017 pazartesi günü halkı işe, okula, alışverişe giderken bisiklet kullanmaya davet ediyor. Kadınlara yönelik bisiklet kursları da düzenleyen belediye, ilçedeki bisiklet yollarını da bakıma alarak işaretlemelerini yeniliyor.
3. Nilüfer Belediyesi – Bursa
Nilüfer Belediyesi ilçeye yüz km’nin üzerinde çoğunlukla tek yön bisiklet yolu yaptıktan sonra, geçen sene trafikte ileri sürüş de dahil olmak üzere farklı seviyelerde dileyen herkese Bisiklet Akademisinde eğitim vermeye başladı. Şimdilerde bisikletle işe gelen tüm çalışanlarına mesaiye başlamadan önce kıyafetlerini değiştirme ve duş alma imkanı sağlıyor.
4. Çaycuma Belediyesi – Zonguldak
Çaycuma Belediyesi, Çaycuma’yı bisiklet kenti yapma hedefiyle merkezde yayalaştırma çalışmalarıyla birlikte bisiklet yolları yaptı, bkz BikeCuma. Bugünlerde tüm belediye çalışanlarına bisiklet hediye ederek, işe gelip giderken arabalarını bırakıp bisiklet kullanmalarını teşvik ediyor. Böylece ilçedeki hava ve yaşam kalitesinin artırmaya çalışıyor.