İBB’nin Ayrılmış Bisiklet Yolları haritasına göre 2,5km.si Gaziosmanpaşa ilçesi, 2km.si de Eyüpsultan ilçesi sınırları içinde kalan, Küçükköy Meydanı’nı Santral İstanbul’a (Bilgi Üniversitesi’ne) bağlayan ve “GOP Küçükköy Bisiklet Yolu” olarak da bilinen 4,5km.lik bisiklet yolu üzerinde Bisikletli Ulaşım Platformu olarak bölgedeki bisikletliler ile birlikte 29 Ağustos günü gerçekleştirdiğimiz keşif turunda tespit ettiğimiz sorunlar ve çözüm önerileri:
(Not: Bisiklet yolunun Eyüpsultan bölümünde kalan ve Vardar Bulvarından başlayan 2km.si kağıt üzerinde var, ancak gerçekte yok.)
A.) MEVCUT YOL ÜZERİNDEKİ SORUNLAR, YAPILMASI GEREKENLER/ÖNERİLER:
- Hiçbir noktada bisiklet yolu olduğuna dair bir levha yok. Yolun başlangıç-bitiş bölümlerine ve önemli kavşak ayırımlarına bisiklet yolu levhaları konmalı.
- Yolun tamamı (özellikle Küçükköy Saat Kulesi – Kemal Şeker Bulvarı kesişmesindeki benzinci arası) motorlu araçların giremeyeceği şekilde korunmalı (mevcut küçük plastik ayraçlar kesinlikle yeterli değil).
- Araçların bisiklet yoluna girmemesi için bisiklet yolunun ortasına belli noktalarda dubalar konmalı.
- Bisiklet yolunu kesen aşağıdaki sokak ve caddelerin başına “Bisikletliye Yol Ver” levhaları ve hız kesici kasisler gerekli:
a. 758/3 Sokak
b. Gebzeli Caddesi
c. 762.Sokak
d. 765.Sokak
e. 774.Sokak
f. 797.Sokak başına (Taksi durağının olduğu kesişme)
g. Çatalkara Sokak
h. Derman Sokak - Kemal Şeker Bulvarı başına “Bisikletliye Yol Ver” levhası gerekli (hem İstanbul Caddesine dönüş kısmı için, hem de döner kavşağa giden kısım için).
- Kemal Şeker Bulvarı’nı İstanbul Caddesine bağlayan bölüme kasis gerekli (araçlar buradan çok hızlı şekilde bisiklet yolunu keserek caddeye giriyorlar).
- Kemal Şeker Bulvarı kesişmesindeki döner kavşak üzerinde “Bisikletliye Yol Ver” levhası gerekli.
- Kemal Şeker Bulvarı kesişmesindeki benzincinin giriş-çıkış bölümlerine denk gelen bisiklet yoluna araç girişi engellenmeli (araçlar ana yoldaki kasisten kaçmak ve benzinciye ters yönden girmek için bisiklet yolunu kullanıyorlar).
- “İsfanbul” Eğlence Merkezi girişi kesişmesinde motorlu araçlar için kasis yapılmalı ve “Bisikletliye Yol Ver” işaretleri konmalı.
- Yeşilpınar sapağı (Girne Caddesi) kesişmesinde motorlu araçlar için kasis yapılmalı ve “Bisikletliye Yol Ver” işaretleri konmalı.
- “İsfanbul” ile Başak Oto Sanayi arasında kalan tehlikeli bağlantı yolu (varyant) öncesinde motorlu araçlar için kasis olmalı, “Bisikletliye Yol Ver” işareti konmalı, bisikletliler için de “Sağdan hızlı gelebilecek araçlara dikkat” tarzında bir tabela konmalı.
- Yolun belli bölümlerinde kaldırım üzerinde biten bitkiler ve çalılar yürümeye imkan vermediği için yayalar bisiklet yolundan yürümek zorunda kalıyorlar. Bu bölgelerin acilen temizlenmesi gerekli.
- Başak Oto Sanayi önündeki bisiklet yolunun araçlar tarafından işgali önlenmeli.
- İBB Bisiklet Yolları Haritasında Vardar Cad. üzerinden Santral İstanbul’a (Bilgi Üniversitesine) ulaşıyor gözüken yaklaşık 2,5km.lik “Ayrılmış Bisiklet Yolu” gerçekte yok! Daha önceki dönemde kaldırım üzerinden giden bisiklet yolu ana yol üzerine yapılmalı.
B.) ALTERNATİF ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
- Küçükköy Meydanı Saat Kulesi kaldırım bölümü:
Yoğun yaya trafiği olan bu kısa bölümde kaldırım üzerinden geçiş uygun ve sağlıklı değil.
* Öneri 1: İstanbul Caddesi’nde Küçükköy Saat Kulesi ile 758/3 Sk. kesişmesi arasında kalan bölümü oldukça geniş. Bisiklet yolu ana yolun solundan devam edebilir ve yanına arabaların park etmesi sağlanabilir (kapı açma mesafesi bırakarak).
* Öneri 2: Aşağı bölümde sağdan devam eden yol Gebzeli Caddesi’ne doğru dönmeden sağ şeritten düz devam edebilir ve giderek genişleyen ana yolda bisiklet yolu yanına arabaların park etmesi sağlanabilir (kapı açma mesafesi bırakarak). - İstanbul Caddesi’nde esnafın yoğun olduğu 600 metrelik bölüm:
Gidiş-geliş toplam 4 şerit olan bu caddede park yasağı olmasına rağmen sağ ve sol tarafa (ve elbette bisiklet yolu üzerine) sürekli araç park edilmesi söz konusu. Dolayısıyla akıcı araç trafiği için geriye sadece birer şerit kalıyor. Bölgedeki esnafın tamamının bisiklet yoluna karşı olduğunu da söylememize gerek yok.
* Öneri 1: Mevcut bisiklet yolu motorlu araçların giremeyeceği şekilde kararlı biçimde korunur ve düzenli olarak denetlemesi yapılır.
* Öneri 2: Bisiklet yolu, nispeten daha az dükkanın bulunduğu diğer tarafa alınabilir ve 774.Sk. bölgesinde bisiklet yolu tekrar mevcut güzergahına girer.
* Öneri 3: Her iki yönden sadece bir bisiklet geçecek mesafe alınır ve akan trafik yönüne uygun şekilde gidiş ve geliş olmak üzere her iki yönde tek şeritlik bisiklet yolu yapılabilir.
* Öneri 4: Küçükköy Saat Kulesi ile 774.Sokak arasındaki 600 metrelik bölümde mevcut haliyle güvenli ve kullanışlı olmayan ve sürekli işgal edilen mevcut bisiklet yolu kaldırılır ve farkındalık yaratmak amacıyla bu bölümde sık şekilde “Yolu/Şeridi Paylaş – Bisiklet Güzergahı” tabelaları konur. Bu sayede yolun bu bölümü “Ayrılmış Yol” statüsünden “Paylaşımlı Yol” statüsüne geçer.Not: BUP olarak mevcut bisiklet yolunun katı bir şekilde koruma altına alınması taraftarıyız ancak esnafın önünden geçen bisiklet yolu metal veya beton bariyerlerle korunsa bile bu malzemelerin dahi sökülüp kırılma ve araç parkı yapılma ihtimali fazlasıyla yüksek. - Vardar Bulvarı:
Daha önce kaldırım üzerinde bulunan ancak bugün bölgedeki yapılaşma ve inşaatlar sebebiyle artık bisiklet yolunun bulunmadığı Vardar Bulvarı üzerinde yeni yapılacak bisiklet yolunun oldukça geniş olan ana yol üzerinde olmasını talep ediyoruz. Güzergah üzerinde yapımı devam eden TOKİ binaları ve diğer siteler, hali hazırda cadde üzerinde bulunan okul, hastane, cafeler ve AVM ile birleşince bu caddede önümüzdeki dönemde yoğun bir yaya trafiği olacağını gösteriyor. Bu sebeple kaldırım üzerinde değil ana yol üzerinde bir bisiklet yolu planlaması yapılmalı ve Santral İstanbul’a (Bilgi Üniversitesi’ne) bağlantısı yapılmalıdır.
C.) EK NOTLAR:
- Küçükköy Meydanından itibaren daha farklı noktalara bisiklet yolları planlanabilir.
- Kemal Şeker Bulvarı üzerinden Sedat Balkanlı Spor Parkı’na ve toplu taşıma noktalarına ulaşacak bisiklet yolları planlanabilir.
- Küçükköy Saat Kulesi önündeki İsbike istasyonunun bir teknik arıza sebebiyle ya da bölge halkının vandalizmi sonucu zarar gördüğü/yandığı belirtiliyor.
- Bisiklet yoluna park eden araçlara ceza kesme yetkisi sadece Trafik Polisine ait. Bu sebeple tüm belediyelerin İl ve İlçe Emniyet Genel Müdürlükleri ile düzenli irtibatta ve işbirliğinde bulunması gerekli.