Bisikleti ile 40 ülke dolaşan, Türkiye’de emniyet şeridinde trafik terörü yüzünden hayatını kaybeden Fransız bisikletli Christian Jean Auguste Niaffe’ın ilk duruşması 16 Aralık 2015 Çarşamba günü saat 10:00’da Marmaris 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.
Bugüne kadar Auguste Niaffe’ın hiçbir yakınına ulaşılamadı. (İlk dava günü yakınlarının davaya dahil olmak üzere 15 gün önce başvuruda bulundukları öğrenildi.) Davayı Muğla Bisiklet Derneği ve Trafikte Haklarım Derneği takip ediyor. Dava süreci sonunda emsal bir karar çıkması için imkanı olan herkesi ilk duruşmaya davet ediyor ve destek çağrısı yapıyorlar.
Dava sürecini Bisikletli Ulaşım Platformu olarak biz de yakından takip ediyoruz ve kamuoyu bilgisinin artması için aşağıdaki basın bültenini dikkatinize sunuyoruz.
Saygılarımızla,
Bisikletli Ulaşım Platformu – BUP
BASIN BÜLTENİ
Bisikleti ile 40 ülke dolaşan, Türkiye’de emniyet şeridinde ölen Fransız bisikletçi Chrıstıan Jean Auguste Nıaffe’nın ilk duruşması 16 Aralık saat 10:00’da Marmaris 4.Asliye Ceza Mahkemesinde görülecektir.
Bisikleti ile 40 ülke dolaşan ve Türkiye turuna çıkan Fransız bisikletçi Christian Jean Auguste Niaffe, 24 Mayıs 2015 tarihinde 16:00 saatlerinde Marmaris’e 10 kilometre mesafedeki Taşhan mevkiinde emniyet şeridinde bisikletiyle seyri sırasında, 48 SK 338 plakalı aracın arkadan çarpması sonucu yol kenarına fırlamış, ağır yaralanmıştır.
Önce Marmaris Devlet Hastanesi’ne kaldırılmış daha sonra götürüldüğü Muğla Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşamını yitirmiştir.
Christian Jean Auguste Niaffe’yi sevgi ve rahmetle anıyor, sevdiklerine ve yakınlarına sabır diliyoruz. Christian’ın hiç bir yakınının soruşturma sürecinde başvuruda bulunmadığını öğrendik. Muğla Bisiklet Derneği ve Trafikte Haklarım Derneği olarak 4.Asliye Ceza Mahkemesine davaya katılma taleplerimizi ilettik. Katılma talebimiz kabul edilsin veya edilmesin dava sürecini sonuna kadar takipçisi olacağız.
Christian’ın uyarıcı yansıtıcı işaretleri tam durumda bulunan bisikletine, arkadan çarpması sonucu ölümüne neden olan kişinin olası kast veya bilinçli taksirden ceza almasını istiyoruz.
Mahkemenin trafik kazalarını önlemeye yönelik örnek olacak, üst sınırdan emsal bir karar vermesini bekliyoruz.
Ülkemizde her yıl trafik kazalarında 10.000 kişi yaşamını yitiriyor, 250.000 kişi ise yaralanıyor. Önlem almadığımız takdirde, trafik kazalarına bağlı ölüm ve yaralanmalar artarak devam edecek ve çok daha üzücü bir manzara meydana gelecektir. Mevcut rakamlar bile dikkate alındığında bu konu büyüklüğü gittikçe artan bir halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıkmaktadır. Oysa yapılan çalışmalar, trafik kazalarna bağlı ölüm ve yaralanmaların, caydırıcı cezalar, uzun vadeli yol güvenliği politika ve stratejilerinin uygulanmasıyla önlenebilir olduğunu ortaya koymaktadır.
Cezalar caydırıcı olmadığı sürece trafik kazaları ile ilgili korkunç tablo ortadadır.
Muğla Bisiklet Derneği ve Trafikte Haklarım Derneği olarak amacımız karar vericiler ve uygulayıcıların, cezaların caydırıcı olması için yeni düzenleme yapmalarını sağlamaktır.
Trafik kazalarındaki ölüm-yaralanma oranlarının düşmesi için bu konuda çalışan tüm kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri ile kalıcı çözüm için işbirliğine davet ediyoruz.
Saygılarımızla
Muğla Bisiklet Derneği – Trafikte Haklarım Derneği
İlk duruşma öncesi yapılan basın açıklaması :
Mayıs 2016 tarihli güncelleme
Haziran 2016 tarihli güncelleme
Ekim 2016 tarihli güncelleme
Kasım 2016 tarihli güncelleme
Ülkemizde tüm kusur sizde de olsa trafik kazası sonucu insan öldürdüğünüzde para cezası alıyorsunuz.
Fransız bisikletli Christian Auguste Niaffe’ın ölümüyle sonuçlanan kaza sonrası açılan dava geçtiğimiz hafta sonuçlandı. Dava sürecini emsal bir karar çıkması için hep birlikte yakından takip ettik.
Dava sürecinde istenen her iki rapor sonucunda da asli kusurlu olduğu belirtilen araç sürücüsü 5 yıl hapis cezası aldı. Bu ceza çeşitli sebeplerle indirilerek nihayetinde 24 taksitte ödenecek 38bin liralık para cezasına dönüştürüldü ve ehliyetine bir yıl el konuldu.
Biz insan canının para ile ölçülemeyecek kadar değerli olduğunu düşüyoruz.
Bisikletli Ulaşım Platformu – BUP
Dava sonu basın bülteni :
Trafikte Haklarım Derneği ve Muğla Bisiklet Derneği olarak takipçisi olduğumuz Fransız bisikletçi Chrıstıan Jean Auguste Nıaffe’nın davası 2 Kasım 2016 tarihinde sonuçlandı. Marmaris 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada
Sanığın taksirle adam öldürme suçundan kazada asli ve tam kusurlu olması dikkate alınarak 5 YIL HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA,
Sanığın sosyal ilişkileriyle cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkileri sanığın lehine takdir indirim sebebi kabul edilerek verilen cezanın 1/6 oranında indirim yapılarak 4 YIL 2 AY,
Verilen cezanın sanığın sosyal ekonomik durumu ile suçun işlenmesindeki özellikler dikkate alınarak yasal koşulların oluşması karşısında TCK’nın 50/4 maddesi gereğince TCK’nın 50/1-a maddesi uyarınca
1520 GÜN PARA CEZASINA *25 TL (1 günlük) = 38.000 TL
ADLİ PARA CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA KARAR VERİLMİŞTİR.
24 eşit taksitle ödenmesine, ödenmezse para cezasının hapse çevrileceğine,
Sanığın B sınıfı sürücü belgesinin taktiren 1 yıl SÜREYLE GERİ ALINMASINA; hükmün kesinleşmesiyle yürürlüğe girecek geri alma süresinin cezanın tümüyle infazından itibaren işlemeye başlamasına karar verilmiştir.
Davada trafik bilirkişilerinden gelen her iki raporda da Nıaffe kusursuz, sanık tam ve asli kusurlu bulunmuştur. Uyarıcı yansıtıcı işaretleri tam durumda bulunan bisiklete, emniyet şeridinde arkadan çarpması sonucu ölümüne neden olan kişinin üst sınırdan OLASI KAST veya BİLİNÇLİ TAKSİR den ceza alması gerekirken, TAKSİR hükümleri uygulanmış ve sosyal ekonomik durumu, suçun işlenmesindeki özellikler dikkate alınarak cezası ne yazık ki PARA cezasına çevrilmiştir. Verilen adli para cezası ise 1 gün karşılığında 20 ila 100 TL(dahil) arasında belirlenen miktar ile gün sayısı çarpılarak belirlenirken bu cezada günlük para cezası 25 TL olarak tabandan verilmiştir.
Emniyet Müdürlüğü verilerine göre, 2015 yılında 6412 ölümlü kaza sonucu 7530 kişi hayatını kaybetti.176 bin 599 yaralamalı kaza sonucunda da 304 bin 421 kişi yaralandı.
Trafikte Haklarım Derneği olarak takip ettiğimiz davalardan, basında çıkan haberlerden; trafik kazalarında ölüme/yaralanmaya sebebiyet veren sanıkların çoğunun tutuksuz yargılandığını, üst sınırdan caydırıcı cezalar almadığını biliyoruz.
Trafik kazalarındaki yargılamalarda genellikle hâkim takdirinde basit taksir hükümleri uygulanıyor. Takdiri hafifletici sebeplerin uygulanması, cezanın 2/3’nün infaz edilmesi, denetimli serbestlik gibi durumları da göz önüne aldığımızda cezaların caydırıcı bir tarafı kalmıyor. Cezalar caydırıcı olmadığı sürece trafik kazaları ile ilgili korkunç tablo ortadadır.
1 Temmuz’da çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) nedeniyle de, cezanın 1 / 2 ‘si infaz ediliyor 2 yıldan az cezası kalanların tahliye edilmesini öngörüyor. Sanığın cezası para cezasına çevrilmeyip tutuklanması halinde son çıkan KHK göre 1 ay tutuklu kalacaktı.
Karar vericiler ve uygulayıcıların, cezaların caydırıcı olması için yeni bir düzenleme yapmalarını, mevcut yasalardaki cezaları alt sınırdan değil üst sınırdan taktir etmeleri gerekmektedir. Trafik kazaları sonucunda verilen ödül şeklindeki cezalar, çoğu kez mağdurların mağduriyetini daha da fazla artırmakta, trafik kazaları davalarında kapsamlı soruşturmalar yapılmamakta ve bu da adaletin güvenirliğinin sorgulanmasına neden olmaktadır.
Türkiye’de trafik kazalarından kaynaklı ölüm ve yaralanma vakalarının azalabilmesi için daha caydırıcı cezaların verilmesini istiyoruz!
Trafikte Haklarım Derneği – Muğla Bisiklet Derneği
Basında :
Bianet : Fransalı Bisikletçiyi Öldürene Sadece Para Cezası
Hürriyet : Dünyanın konuştuğu ölümde ceza çıktı: 38 bin TL
Onedio : 40 Ülkeyi Gezen Bisikletçiyi, Aracıyla Çarparak Öldüren Sanık Serbest