Bisikletli Ulaşımı Teşvik Eden 5 Girişim

Dünyanın dört bir yanından BUP üyeleri, yaşadıkları veya seyahat ettikleri kentlerde gördükleri bisiklet uygulamalarıyla ilgili bilgi ve fotoğraf göndermeye devam ediyor. Bisikletli ulaşımı teşvik etmeye gerçekten niyeti olan anlayışın birer eseri olan bu uygulamaları moralimiz bozulsun diye değil ufkumuzu genişletmek niyeti ve belki birilerinin dikkatini çeker umuduyla sizler gönderdikçe büyük bir zevkle paylaşmaya devam edeceğiz.

İçinden Bisiklet Geçen 5 Şehircilik Örneğinden sonra, Bisikletli Ulaşımı Teşvik Eden 5 Girişim :

1. Geniş ve Upuzun Bisiklet Yollarıyla Rio de Janeiro – Brezilya

Rio de Janeiro, bisiklet yolu yapmışken, asfaltın üzerinde olsun, arabaların bir şeridini alalım ki geniş olsun, bu kadarını yapmışken tam yapalım bir yerden bir yere ulaştırsın, demiş ve şehir içine tam 450km bisiklet yolu yapılmış. Bisiklet paylaşım sistemini, 60 paylaşım istasyonuyla 600 bisikleti, şehrin her yanına kurmuş, adını da SAMBA koymuş (SAMBA : Sistema de Bicicletas Públicas – Public Bicycle System). Bu yatırımıyla Rio de Janeiro ulaşım amaçlı bisiklet kullanılan dünyanın ilk 20 şehri arasına girmiş. İnanmıyorsanız, buyrun Rio de Janeiro’daki bisiklet yolları ve paylaşım istasyonları haritası.
Fotoğraflar: @ufukkurcan

2. Toronto Bisiklet Paylaşım Sistemi – Kanada

BIKE_SHARE_TORONTO

Aslında bisiklet paylaşım sistemini İstanbul’dan biliyoruz. Toronto’da biraz daha yaygın, pratik ve ucuz.
Telefonunuzdaki uygulamayla ya da üyelik kartınızla bu bisikletleri bir istasyondan alıp, 30 dakika ücretsiz kullanabiliyorsunuz.
Şehir merkezinde birçok yerde bu bisiklet istasyonları mevcut. Meraklısı için 2000 bisikletin paylaşıldığı 200 istasyonun haritası.
Uygulamadan hangi istasyonda kaç bisiklet ve kaç boş slot var, görebiliyorsunuz. Ona göre alıp-bırakıyorsunuz.
Bisikletlerin üzerinde zil, reflektör ve dinamo ile enerji sağlayan aydınlatmalar da mevcut.
Eğer PRESTO Card (kent kart muadili) sahibi iseniz “yıllık” ücret 50 CAD (130 TL), değilseniz 100 CAD (265 TL).
Tek gidiş metronun 3 CAD (7 TL) olduğunu düşündüğümüzde, şehir merkezinde yaşayanlar için çok kullanışlı bir hizmet.
(Fotoğraf ve Bilgi : Ulaş Şimşek)

2. Lisbon Oceanarium Bisiklet Dolapları – Portekiz

LISBON_BIKE_RACK

Dolapların içine bisikletinizi koyuyorsunuz ayrıca içeride elbise asmak için askı ve çeşitli eşyaları koymak için de bölümler mevcut. Kapısını kilitleyip anahtarı alıp gidiyorsunuz. Ve tabiki ücretsiz.
Bilgi ve Fotoğraf: Emrah Çetinkaya

4. ODEG (Doğu Alman Demiryolu) Trenlerinde Bisiklet Taşıma – Almanya

Şehirler arası taşımacılık yapan trenlerde, bisikletinizle hangi vagonu kullanacağınızı şaşırmanız mümkün değil! Vagon içerisinde bisiklet taşımak için belirlenmiş alana rahatlıkla bırakabilirsiniz. ODEG, gittiği noktaların bisikletle keşfedilmesini desteklemek için, sınırlı kapasitesi nedeniyle bisikletine yer bulamayan yolcuları da düşünmüş. Web sitesinde upuzun bir liste hazırlayarak, her varış noktasında nereden bisiklet kiralanabileceği konusunda bilgi veriyor.
(Fotoğraf : @mikesoldcar)

5. Bir Araba Kadar Bisiklet Park Yeri – Lüksemburg

Bir arabanın park ettiği yere biz on bisiklet park ediyoruz, derken abartmıyorduk. Lüksemburg kent merkezinde bu mesajı net biçimde veren bisiklet park yerlerini görebilirsiniz. Bisikletinizi kadrodan rahatlıkla bağlarken bisiklet kullanımının, şehir dostu olduğu farkındalığını yaratabildiğiniz bu harika uygulamayı bakalım ülkemizde ne zaman göreceğiz. Bisiklet park yerinin tasarımı ve uygulaması Cyclehoop adlı bir firmaya ait. Lüksemburg izlenimlerimizin devamı bisikletli yaşam videomuzda.

This entry was posted in Yurt dışı İzlenimi. Bookmark the permalink.