Avrupa Hareketlilik Haftası – 2016

Avrupa Hareketlilik Haftası (European Mobility Week) harekete ve alternatif ulaşım modellerine davet eden etkinlikleriyle 16 – 22 Eylül tarihleri arasında dünya çapında 1600’ü aşkın kentte gerçekleşecek.

#MobilityWeek kentte yaşayanlara sürdürülebilir ulaşım alternatifleri sunmak, alışkanlıkların değiştirilmesini teşvik etmek amacıyla kentte yaşanan zorlukları anlatmak ve daha sürdürülebilir ulaşım stratejilerine doğru ilerleme kaydetmek için iyi bir fırsat olarak görülüyor.

Yerel yönetimlerin başvurularıyla katılım sağlanabilen Avrupa Hareketlilik Haftasına bu yıl İspanya’dan 310, Avusturya’dan 262 ve Macaristan’dan 210 başvuru alındı. Türkiye’den ise tek bir il katılıyor, İzmir. Önceki yıllarda kıtalararası köprü geçişiyle hareketliliğe katılan İstanbul ise, maalesef yıllar içinde köprünün tek şeridinde bisikletli geçişe izin verilmesi ve zaten yaygın olan motorlu araçla ulaşımdan taviz verilmemesiyle katıldığı yıllarda bile Hareketlilik Haftasının anlamından uzakken bu yıl tamamen dışında kalmış görünüyor.

EUMW

#MobilityWeek hareketlilik ve şehir içi ulaşım sorunlarının yanı sıra insan sağlığı ve yaşam kalitesini geliştirme konularına da etki etmeyi amaçlıyor. Vatandaşlara şehrin sokaklarının gerçek rolünü keşfetmeleri ve hava kirliliği gibi kentsel sorunlarla mücadelede somut çözümler bulmaları için şans veriyor. Yerel yönetimler içinse bu hafta boyunca yapacakları tüm etkinliklerle, yeni ulaşım çözümlerini denemenin ve vatandaşların düşüncelerini öğrenmenin yanı sıra ulaşım, hareketlilik ve çevre gibi konularda çalışmalar yapan paydaşlarla bir araya gelmek, hareketlilik ve hava kalitesi konularını farklı yönlerden ele almak, motorlu araç kullanımını dolayısıyla egzoz gazı salımını azaltmak için yaratıcı çözümler bulmak, yeni teknolojileri ve planlamaları denemek için bulunmaz bir fırsat.

Resmi olarak katılmasak da, BUP olarak 16 – 22 Eylül haftasında herkesi daha fazla harekete ve başta bisiklet olmak üzere ulaşımda alternatifler denemeye davet ediyoruz.


Avrupa Hareketlilik Haftası | İzmir

MW_IZMIR

This entry was posted in Haber. Bookmark the permalink.