İtalya Bisiklet İzlenimleri

Bisikletli Ulaşım Platformu olarak bu kez de rotamız İtalya idi.
Gezdik, gördük, bisikletli yaşamı sizler için fotoğraflayıp anlatmaya çalıştık

Roma

Roma’da şehir merkezinde şehir bisikletine binenler var. Normal kıyafetlerle. Gelen turistlerden bir çoğu da, bisikletle şehir turu yapıyorlar. Yaya yolu ile paylaşımlı çok az bisiklet yolu mevcut. Zaten bisiklet yoluna ihtiyaç da yok. Bütün yollar bisikletlilerin ve yayaların. Araçlar, bisikletli ve yayaları gördüklerinde hemen duruyorlar, yol veriyorlar.  Ne kornaya basan var, ne de bisiklet ziline.

Civar kasabaları gezi turumuzda inanılmaz sayıda bisikletli gördük, anayol kenarlarında.
Yol bisikletine biniyorlar. Kıyafetleriyle bir yarışta oldukları izlenimi veriyorlar. Altışarlı, dörderli sürüyorlar.

Napoli

Napoli’de trafik ve bisiklet kültürü oldukça düşük seviyede. İtalyada güneye inildikçe bu seviye düşüyor. Trafikteki araçlar, motosikletler İstanbuldaki gibi terör estiriyor. Bisiklet yolu göremedik. Napoli merkezde, bisikletliler caddenin kenarına şablonla bisiklet logoları basmışlar. (Caddebostan sahil yolundaki gibi) onların da çoğu silinmiş. Bisiklet parkları var. Ama hiç renkli değil. Yaya bisiklet paylaşımlı tabelalar var bazı yerlerde.

Floransa

Floransa bir bisiklet şehri. Herkes her yerde bisiklete biniyor. Bisiklet yolu göremedik. Park yerleri çok güzel. Uzun ve kalın zincirlerin olduğu yerlere park etmişler. İster tekerden, ister kadrodan, ister her üçünden kilitle.

Pisa

Pisa Tur otobüsleri park yerinde bisiklet kiralama istasyonu var. İstasyondan başlayan oldukça güzel bir bisiklet yolu var. Pisa kulesinin olduğu meydana kadar gidiyor. Yaklaşık 3 km. civarı. Bisiklet yolunu işgal eden yayalar da mevcut park etmiş araç da vardı. Pisa meydanına yakın kiralık 4 tekerlekli bisikletler de var.

Siena

Siena bir Ortaçağ kenti. İnsanlar bu eski şehrin içerisinde yaşıyorlar. Kent meydanında Palio at yarışları yapılırmış, halen. Burada elektrikli bisiklet istasyonu var.

Venedik San Marco

Gondollarıyla meşhur Venedik San Marco adasında, bir tane bile bisiklet yok. Motosiklet de yok. Gondollar var. Alanlar çok kalabalık. Yaza doğru yürüyecek yer kalmıyor. Bisiklet sadece vitrinlerde. Gerçek jant ve maşadan yapılmış ayırıcı bariyerleri gözlemledik.

Garda Gölü

Garda gölü, İtalya’nın en büyük gölü. Merkezinde tarihi kale ve termal kaplıcaya sahip konaklama imkanları var. Etrafında birçok otel ve tatil köyü var. Turistler otellerden veya istasyonlardan kiraladıkları bisikletler ile gölün çevresini geziyorlar. Her yer bisikletli. Kiralama istasyonları var. Bisiklet parkları çok fazla.

Verona

Verona bir bisiklet şehri. Bisiklet kiralama istasyonları var. Bisiklet yolları var. Bisiklet park alanları var. Şehir içinde bisiklet kullanımı oldukça yaygın.

This entry was posted in Yurt dışı İzlenimi. Bookmark the permalink.