Bisikletli Ulaşım Platformu – BUP 2015 Raporu

2016’ya başlarken Bisikletli Ulaşım Platformu – BUP 2015 Raporu… 2015’te neler yaptık?

1. BUP HARİTASI
2014’te tüm bisikletlilerin hizmetine sunduğumuz Türkiye’nin ilk “Bisikletli Ulaşım Haritası”na yıl boyunca gelen yüzlerce veriyi haritaya işlemeye devam ettik. Ücretsiz cep telefonu uygulaması vasıtasıyla her geçen gün daha fazla bisikletlinin haritadan faydalanmasını sağladık.

2. BUP FARKINDALIK TURLARI
Yüzlerce bisikletinin katılımıyla Haliç sahili ve Boğaziçi sahili boyunca farkındalık yarattık, Kağıthane-Dolmabahçe ve Sarıyer Tünellerinden geçerek tünellerin bisikletlilere yasaklanmasını protesto ettik, Bayrampaşa ve Gaziosmanpaşa caddelerinde turlayıp GOP Küçükköy Bisiklet Yolunda farkındalık yarattık, bisiklet yoluna park eden araç sürücülerini uyardık.

3. TRAFİKTE BİZ DE VARIZ! EYLEMİ
Hazırladığımız el broşürleriyle ve dev pankartlarla motorlu taşıt sürücülerine bisikletlilerin trafikteki hakları ile ilgili bilgilendirmelerde bulunduk.

4. BİSİKLETLİ ÖLÜMLERİNİ DURDURUN! EYLEMİ
Bu sene de bisikletli ölümlerini ve trafik teröristlerini protesto ettik, “Bisikletli Ölümlerini Durdurun” diyerek Kadıköy Altıyol’da bisikletlerimizle yere yattık, hayatını kaybeden tüm bisikletli dostlarımızı andık, tek tek isimlerini haykırdık.

5. BİSİKLET YOLUNA PARK EDEN ARAÇLARA STICKER BEDAVA! EYLEMİ
BUP gönüllüleri tarafından tasarlanan stickerları, bisiklet yoluna park eden araçların camlarına yapıştırmaya başladık.

6. BUP FORUM
Türkiye’nin bisiklet konulu ilk forumu olan “BUP Forum”lara devam ettik, hep birlikte tartıştık ve fikir alışverişinde bulunduk;

7. İETT ile ORTAK ÇALIŞMA
İETT’ye ilettiğimiz bir dizi ortak çalışma önerilerimizden biri olan “İETT Şoförlerini Bisikletli Hakları ile ilgili Bilgilendirme Broşürü” projesini gerçekleştirdik, hazırladığımız broşürün tüm İETT şoförlerine dağıtılmasını sağladık ve İETT için gönüllü olarak gerçekleştirmek istediğimiz diğer projelerimizle ilgili taleplerimizi yineledik.

8. KADIKÖY İNÖNÜ CD. BİSİKLET YOLU PROJESİ
Kadıköy İnönü Caddesinde yapılan bisiklet yolu ile ilgili Kadıköy Belediyesi ile sayısız toplantı düzenledik, yetkililere düzenli olarak fikirlerimizi ve önerilerimizi ilettik.

9. ÇŞB BİSİKLET YOLU YÖNETMELİĞİ
ABOP’un (Ankara Bisikletliler Ortak Platformu) da desteğiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Bisiklet Yolu Yönetmeliği Taslak Metni” ile ilgili önerilerimizi ilettik ve Kasım 2015’te Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe katkı sağladık.

10. ULUSAL BAYRAMLAR ve 29 EKİM BİSİKLETÇİLERİ
Her sene olduğu gibi 29 Ekim’de, 19 Mayıs’ta ve 30 Ağustos’ta milli bayramlarımızı Türk bayrakları ve balonları ile donatılmış bisikletlerimizle birlikte coşkuyla kutladık;

11. EN ÇEVRECİ STK ÖDÜLÜ
Kadıköy Belediyesi tarafından “En Çevreci Sivil Toplum Örgütü” seçildik.

12. KADIN CİNAYETLERİNE DUR DE!
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun davetiyle Özgecan ve öldürülen tüm kadınlar için yapılan eyleme bisikletlerimizle destek verdik.

13. #2KITA1CAN
İstanbul Üniversitesi Bisiklet Kulübü (İÜBİK) ve Beşiktaş Belediyesi ortaklığında Dünya Kadınlar Gününde düzenlenen “2 Kıta 1 Can” Bisiklet Turuna destek verdik.

14. 3. KÖPRÜ EYLEMİ
Sarıyer’den 3. Köprü inşaatına pedal çevirdik ve Kuzey Ormanları Savunması’nın eylemine destek verdik.

15. İZMİR METRO UYGULAMASI
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Her Gün Her Saat Ek Ücretsiz’ duyurusunun ardından takipçilerimizden gelen talepleri bir araya getirdik. Bisikletli ulaşımın raylı sisteme entegrasyonunu iyileştirmek ve yaşanmaya başlayan sorunları ortadan kaldırmak için, önerilerimizi yazdık ve gönderdik.

16. KAMPLAR ve FESTİVALLER
Kaz Dağları Buluşması, Boğaziçi Üniversitesi GreenFest, Kapadokya Bisiklet Festivali, Çanakkale Şehitlere Saygı Turu başta olmak üzere çok sayıda kampa ve festivale katıldık.

17. TOPLANTILAR
Başta Kadıköy Belediyesi ve İETT olmak üzere çok sayıda kurumla bisiklet yolları ve bisikletlilerin hakları ile ilgili çok sayıda toplantı gerçekleştirdik.

18. YURT DIŞINDA BİSİKLETLİ ULAŞIM
San Francisco’da, Madrid’de, Mexico City’de, Moskova’da, Kos Adası’nda, dünyanın pek çok farklı şehrinde bisikletli yaşamı ve bisikletli ulaşımı yerinde gözlemledik. Mexico City’de bisikletlilerle #BisikletliÖlümleriniDurdurun çağrısı yaptık.

19. ÇALIŞTAYLAR – SEMİNERLER – KONFERANSLAR
Hemzemin Sivil Toplum İletişimi Konferansı, Kayseri 2050 Vizyon Çalıştayı, Cyclehack, GAIT Sürdürülebilir Ulaşım Semineri, Kadıköy Bisikletli Ulaşım Çalıştayı, WRI Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu başta olmak üzere çok sayıda çalıştayda ve konferansta gerek katılımcı gerekse konuşmacı olarak yerimizi aldık.

20. MEDYA
Eylemlerimiz ve etkinliklerimizle çok sayıda TV kanalı, gazete ve dergide haber konusu olduk. TRT Radyo’da EkoYaşam, Açık Radyo’da Şeytan Arabası programlarında canlı yayın konuğu olduk.

21. SOSYAL MEDYA
Sosyal medyayı (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, line.do) etkin şekilde kullanmaya devam ettik.

2015 yılı boyunca BUP etkinliklerine ve eylemlerine katılan, destek veren herkese çok teşekkür ederiz.
2016’da da tüm bisikletliler ve hakları için gönüllü olarak çalışmaya devam edeceğiz.

Bisikletli Ulaşım Platformu – BUP

This entry was posted in Çalışma – Proje. Bookmark the permalink.