BUP Forum #1

Türkiye’nin ilk ve tek Bisikletli Ulaşım Forumu’na katılan herkese çok teşekkürler. Avrupa yakasında düzenlenecek olan bir sonraki forumun tarihini yakında açıklayacağız. Forumda konuşulan/tartışılan konuların özeti :

1. Karayolları Trafik Kanununda ve Trafik Yönetmeliğinde bisikletler ve motorsuz taşıtlarla ilgili maddeler okundu ve üzerine yorumlar yapıldı.

2. Sahillerdeki bisiklet yollarının gerçekte ulaşım amaçlı bisiklet yolu olmadığı, gezi parkuru olduğu ve buna rağmen hiç bir standarda uymadığından bahsedildi. Bu gezi parkurunda yayaların olduğu kadar bisikletlilerin de bazı kurallara (hız limiti, sollama, vb…) uyması gerektiği belirtildi. Diğer taraftan bisiklet yolu olan yerde ana yolda bisiklet sürme yasağı olmasının yarattığı tezat tartışıldı.

3. Belediyelerin bisiklet kültürü ve bisikletli ulaşımla ilgili herhangi bir çalışmaları olmaması tartışıldı.

4. Trafik kurallarına uymayan bisikletliler tartışıldı. Eğer “bisiklet bir taşıttır” ve “ulaşım aracıdır” diyorsak kırmızı ışıkta durmak da dahil olmak üzere tüm trafik kurallarına uymamız gerektiği vurgulandı.

5. Farkındalık oluşturmak için ses getiren eylemlerin yapılması gerektiği konuşuldu.

6. Proje bazlı çalışılması ve çalışma ekipleri oluşturulması konuşuldu.

7. Bisikletlilerin artması ile birlikte yollarda bisiklet sürme kurallarının bir an önce oluşturulması ve bunun tüm bisikletlilere yayılması konuşuldu.

8. Bisiklet yollarına park eden araçların camlarına yapıştırmak üzere hazırlanacak olan stickerlar konusu tartışıldı. Bisiklet yoluna/kaldırıma park eden sürücleri nazikçe uyarmamıza rağmen büyük çoğunluğunun ters davranması, park ihlalini ihbar etmek için aradığımız trafik polisinin saatlerce olay yerine gelmemesi, gelse bile genelde ceza kesmemesi, online yapılan ihbarlarımızın hemen o an değil 1-2 gün sonra değerlendirilmesi ve polisin olay yerine 1-2 gün sonra gitmesi gibi sorunlar devam ettiği için sticker yapıştırma uygulamasının bilinç kazandırma adına son çare olduğu belirtildi. Stickerın ön ve yan cama mı, yoksa araca zarar vermemek için tekere mi yapıştırılması gerektiği tartışıldı.

9. Ceza makbuzuna benzer stickerların ve “size ceza
kesildi” veya “ceza gelmesi yakındır” tarzında mesaj içeren stickerların gerçekte ceza kesilmesi ihtamilinin düşük olması sebebiyle uzun vadede etkili olamayabileceği konuşuldu.

10. Stickerların kolay mı zor mu çıkacak tarzda olması gerektiği tartışıldı.

11. Bisikletli Ulaşım Haritasına daha fazla özellik ekleme (yardım butonu, anlık soru sorma, en çok kullanılan güzergahlar, karakol noktalarını belirtme, tamircilere not v
erme, mini arama motoru) konusu tartışıldı.

12. BUP’un yapmış olduğu etkinlikler ve planlanan etkinlikler ve eylemler konuşuldu.

13. Aralık 2012’de İBB tarafından Bağdat Caddesinin sol şeridinde yapılmaya başlanan ve 24 saat içinde iptal edilen bisiklet yolu konuşuldu ve tartışıldı.

14. Yurt dışındaki ulaşım amaçlı bisiklet yollarından ve uygulamalardan örnekler verildi.

Bisikletli Ulaşım Platformu
Bisikletli Ulaşım Forumu #1

BUP_FORUM01

This entry was posted in Eylem – Etkinlik. Bookmark the permalink.